V hladnih dneh se prileže sarma. Recept je enostaven

V hladnih dneh se prileže sarma. Recept je enostaven

Po stari navadi se na novega leta dan je sarma. Recept pa ima vsaka gospodinja edinstven. Vendar sarme so vedno dobrodošla jed na jedilniku v hladnih zimskih dneh. Kadar omenimo sarme, vedno takoj pomislimo na sarme iz kislega zelja z nadevom iz mletega mesa. Te so tudi najboljše. Sama priprava niti ni tako težka. Le pri zvijanju je potrebno malo potrpežljivosti, dokler se ne osvoji prava tehnika. Končne izvedbe priprave pa so mala skrivnost vsake izkušene gospodinje. Eno pravilo pa vsekakor drži. Več, kot jih naredimo naenkrat, boljše bodo. Na koncu koncev gre lahko kakšen obrok sarme tudi v zamrzovalnik.


Preden se lotimo priprave sarm, si pripravimo sestavine

Glava kislega zelja Za njo sploh ni važno kako je velika. Z nje bomo pobrali točno toliko
listov, kot jih bomo potrebovali. Ostalo zelje, če ga bo slučajno še kaj ostalo, bomo zrezali za
zraven. Kljub vsemu bo to odlična sarma, recept se pa tako prilagaja.

Mleto meso si vzamemo točno tako, kot ga želimo sami. Najboljše pa je mešano. 60 odstotkov govedine in 40 svinjine. Za namig. Kupite kose mesa in jih zmeljite doma, če je le mogoče. Za en kos sarme računamo nekje 50g mesa. Tako potrebujemo kilogram mesa za 20 sarm.

Riž poskrbi, da so sarme sočnejše in bolj debelo napolnjene. Za kos sarme računamo 20 g
surovega riža. Za 20 sarm potrebujemo 400g surovega riža.

Čebula, količina se prilagaja receptu ali našim željam.

Česen, brez njega nikakor ne gre. Dodamo pa ga nekaj strokov v kilogram mesa.

Potem pa so tu še začimbe, ki jih prilagajamo po želji. Brez soli in popra ne gre. Vse ostale
dodajamo sami.

Paradižnikova omaka: Lahko jo skuhamo ali preprosto kupimo, že pripravljeno, v trgovini. Glede na to, da kvalitetnega svežega paradižnika v hladnejših dnevih leta ravno ni, je, že pripravljena omaka, zelo enostavna in praktična rešitev. Če pa smo bili poleti dovolj pridni, jo lahko imamo že doma in jo uporabimo. Tako bo gotovo odlična sarma. Recept je pa tako najboljši.

Sarme pripravimo na sledeči način

Od glave ločimo liste in debelejše dele samo potolčemo s kladivom za meso. Če ga čisto
slučajno nimate pri roki, zmehčajte debelejše dele z vilico.

Skuhamo riž v razmerju 1 del riža, 1 del vode. V našem primeru bo to 400g riža in 4 dl vode.
Vodo malo solimo.

Na maščobi prepražimo čebulo. Dodamo jo mletemu mesu. Meso solimo, popramo in
dodamo sesekljan česen. Vse ostale začimbe po okusu. Nujne niso. Prav tako dodamo mesu
še ohlajen riž. Vse skupaj zmešamo v enotno maso.

List zeljne glave poravnamo. Na sredino damo ustrezno velik svaljek začinjene mešanice
mesa in riža. Levi in desni krak zeljnega lista zavihamo čez svaljek po sredini. Spodnji del lista
zavihamo čez svaljek in sarmo zavijemo. Nastala bo lepa sarma, recept pa odslej povsem
enostaven. Tako zvijemo vseh dvajset sarm.

Sarme kuhamo ali pečemo v pečici

V posodo na dno položimo narezano kislo zelje. Tudi tisto, ki nam je ostalo od zeljnate glave
in smo ga zrezali. Na narezano zelje položimo sarme drugo poleg druge. Na njih pa še malo
narezanega kislega zelja. Po želji dodamo še kak lovorjev list in celi poper. Zalijemo z vodo,
da le ta prekrije sarme.

Če bomo sarme kuhali, pristavimo lonec za kuhanje. Sarme kuhamo približno eno uro. Po uri
kuhanja, dodamo paradižnikovo omako in počasi kuhamo še pol ure.

Če pa bomo sarme pripravljali v pečici, le to ogrejemo na 180ºC. V segreto pečico damo
pekač s sarmami, ki smo jih prav tako zalili z vodo in dodali začimbe. Sarme pečemo uro in
pol. Potem jih zalijemo s paradižnikovo omako in vrnemo v pečico, kjer jih kuhamo še eno
uro.

Kako postrežemo sarme, recept ne navaja

Velja pa zlato pravilo, da so naslednji dan veliko boljše. Poleg skuhamo še krompir ali
polento. Ali pa, preprosto, narežemo kruh. Tako bomo uživali v vsakem grižljaju te okusne
jedi. Kislo zelje je že samo po sebi super živilo. Meso, riž, krompir, kruh ali polenta pa samo
obogatijo hranilno vrednost jedi.

Tudi brezmesne sarme je mogoče pripraviti

Sarme pa lahko pripravljamo tudi iz ostalih zeljnic. Kodrolistnega in navadnega ohrovta. Liste
poparimo in potem delamo sarme po enakem postopku, kot kisle.

Tudi osebe, ki ne jedo mesa, si lahko pripravijo odlične sarme. Nadev naredimo iz kuhanega
ješprena, ki smo mu dodali pražena lanena semena in malo nastrgane jušne zelenjave
. Vse
skupaj lepo začinimo po lastnem okusu.

Tako se naredijo brezmesne sarme. Recept pa je naslednji.

Za 20 sarmic potrebujemo 400g ješprenja, ki ga čez noč namočimo, naslednji dan pa
skuhamo v osoljeni vodi. Ohlajenemu, odcejenemu ješprenu dodamo štiri žlice popraženih
lanenih semen in pest nastrgane jušne zelenjave. Čebulo prepražimo na maščobi in jo tudi
dodamo kuhanemu ješprenu. Prav tako sesekljan česen in vse ostale začimbe. Sestavine
povežemo v enotno maso. Vsi ostali postopki so enaki pripravi sarm z mesom. Brezmesne
sarme kuhamo krajši čas. Vendar ne bistveno, kajti sestavine se morajo prav tako prepojiti,
zeljnice pa zmehčati.

Brezmesne ali z mesom. Sarme se v hladnih zimskih dneh vedno priležejo.