OkraÅ”evanje tort za razliÄne priložnosti
Pri vsakem praznovanju velja torta za osrednjo in najbolj priljubljeno sladico. Zaradi tega pa je pomembno, da je torta dobrega okusa in tudi dobro izgleda. Zato je poleg peke, tudi okraÅ”evanje tort velikega pomena. Marsikdo bi se celo strinjal s trditvijo, da je izgled torte morda celo bolj pomemben kot okus torte. Idealno je seveda, da ima torta oboje, dober okus in dober izgled. To boste najlažje dosegli, Äe izdelavo peko in okraÅ”evanje torte prepustite izkuÅ”enim slaÅ”ÄiÄarjem. Ti imajo peko in okrasitev torte v mezinÄku. S profesionalno izdelanimi tortami lahko na vsakem dogodku priÄakujete odliÄno torto, ki bo deležna pohval vaÅ”ih gostov.
Kakovostna torta je osnova za okraŔevanje
Na spletu je ogromno receptov in nasvetov, kako speÄi in okrasiti torto. Ampak tako kot povsod, si teorija in praksa nista enaki. TeoretiÄno bi vsak moral znati speÄi osnovno torto in jo nekoliko okrasiti. Vendar v praksi se lahko pri tem pojavi kar nekaj težav. Za res dobro torto je potrebnih kar nekaj poskusnih pek, da na koncu pride torta res taka, kot ste si zaželeli. Biti mora ravno prav mehka, obenem pa trdna, da jo lahko naprej okraÅ”ujete. To pride Å”e posebej v poÅ”tev, Äe se lotite veÄnadstropnih tort. In peka torte je maÄji kaÅ”elj v primerjavi z okraÅ”evanjem torte.
Da je okraÅ”evanje tort res estetsko, je potrebne kar nekaj vaje, pa naj gre za okraÅ”evanje tort s smetano, za okraÅ”evanje torte z masleno kremo ali pa okraÅ”evanje na kakÅ”en drug naÄin. Da torta izgleda lepo, je potrebno narediti okusno kremo za premaz, ki bo stala tako, kot ste si zamislili in tudi zdržala do razreza torte. Potem pa je treba veÄkrat probati torto okrasiti, da bo konÄni izdelek izgledal lepo. Ker je za popolno torto potrebnega kar nekaj znanja, Å”e veÄ pa Äasa, se marsikdo raje odloÄi za profesionalno okraÅ”evanje torte.
Profesionalno okraŔevanje tort
SlaÅ”ÄiÄarji vam lahko speÄejo in okrasijo torto prav za vsako priložnost. Najbolj priljubljeni dogodki za postrežbo torte so poroke, rojstnodnevne zabave, potem pa obhajila, birme in krsti, pa seveda baby showerji, dekliÅ”Äine in vse druge oblike praznovanj.
Ker se pri vsakem dogodku oz. praznovanju proslavlja nekaj drugega, mora biti tudi torta temu primerno okraÅ”ena. Tu pridete na vrsto vi s svojimi željami in idejami, kako naj bi torta izgledala. Profesionalni slaÅ”ÄiÄarji okraÅ”evanje tort prilagodijo vsem vaÅ”im željam, da je konÄna torta res taka, kot ste si jo zamislili.
Pri tortah je pomembno tudi prenaÅ”anje torte iz enega kraja na drug. SlaÅ”ÄiÄarji poskrbijo, da je torta med prenaÅ”anjem dovolj zaÅ”Äitena, da se ne poÅ”koduje. Poleg tega pa je izdelana natanÄno in kvalitetno, da vam ni treba skrbeti, da bi med vožnjo razpadla.
Najbolj priljubljene vrste okraŔevanja tort
OkraÅ”evanje tort je umetnost, ki se konstantno nadgrajuje in kjer se iÅ”Äe nove naÄine, kako torto okrasiti drugaÄe. Kljub novim trendom, pa že nekaj let ostaja nekaj stilov okraÅ”evanja tort, ki so pri strankah izjemno priljubljeni.
OkraÅ”evanje torte z masleno kremo ali pa okraÅ”evanje tort s smetano bodo vedno v stilu. Gre za bogat videz torte z razliÄnimi vzorci. Lahko se okrasi celotno torto ali pa samo del torte. Z razliko od takega naÄina okraÅ”evanja, pa imajo nekateri raje minimalistiÄno okraÅ”evanje tort. Gre za t.i. gole torte, kjer na prvi pogled izgleda torta nedokonÄana. Nima nobenega preliva, ampak ravno prav plasti kreme, da izgleda rustikalno.
Potem pa je Å”e vedno izjemno priljubljeno okraÅ”evanje tort, kjer Äokolada kaplja z roba, pa okraÅ”evanje s pravim ali umetnim cvetjem in seveda okraÅ”evanje tort s sadjem, bomboni ter Äokoladami.
S Äim se okraÅ”uje torte?
Za okraÅ”evanje tort se lahko uporablja razliÄne sestavine. Najbolj pomembno je, da so med seboj pravilno zmeÅ”ane, poleg tega pa je zelo pomembna tudi temperatura sestavin. Za kvalitetno okraÅ”evanje mora biti torta dovolj Äasa hlajena, prav tako pa morajo biti sestavine za okraÅ”evanje torte pravilne temperature, da bo konÄni izgled tak, kot ste si ga zamislili. In seveda, da bo torta zdržala v želeni obliki do prvega reza.
Za okraÅ”evanje tort s smetano bi lahko rekli, da gre za osnovno okraÅ”evanje tort. OkraÅ”evanje tort s smetano bo zato vedno priljubljena vrsta okraÅ”evanja tort. Take torte so tradicionalne in za popolno dekoracijo se potrebuje dresirna vreÄka in spretna roka. Smetano se lahko obarva ali pa se za dekoracijo dodajo Å”e druge sestavine, da bo torta taka, kot ste si zaželeli.
Izjemno priljubljeno je tudi okraÅ”evanje torte z masleno kremo. Gre za malenkost bolj trdno kremo, kot je smetana. Zaradi tega je možnosti za okraÅ”evanje torte z masleno kremo Å”e veÄ, kot pri smetani. Najbolj priljubljena je oblika cvetov, ki se lahko naredijo z masleno kremo. Tako kot pri okraÅ”evanju s smetano, pa je tudi tu dresirna vreÄka ena glavnih pripomoÄkov. S pravilnimi nastavki se lahko oblikuje res razliÄne vzorce, ki poskrbijo za zanimiv videz torte.
Torte se lahko okraÅ”uje tudi s sladkorno maso. Gre za postopek, kjer se torto tako rekoÄ obleÄe v sladkorno maso. Take torte lahko na pogled izgledajo Å”e posebej umetniÅ”ko, saj imajo prav poseben videz. Iz sladkorne mase se velikokrat izdelajo tudi figurice, ki se jih lahko uporabi kot dekoracija za okraÅ”evanje tort.