Dekoracija sladic za začetnike

Dekoracija sladic za začetnike

Življenje je sladko – če ni, pa si ga lahko sladkega ustvarimo sami. Sladice so pomemben del naših družinskih ritualov prehranjevanja, življenja brez njih pa si velika večina nas težko predstavlja. Ustvarjanje sladkih prigrizkov je za mnoge ljubiteljsko opravilo s katerimi polepšajo dan svojih najbližjih, pri tem pa večina nenehno išče priložnosti za nadgrajevanje znanja priprave, predvsem pa dekoracije sladic. Lahko bi rekli, da prihaja neke vrste eksplozija ljubiteljskih slaščičarjev, ki svoje sladice pripravljajo na profesionalni ravni. Boste med njimi tudi vi?

Kaj sploh pomeni dekoracija sladic in od kod izvira?

Dekoracija sladic je postopek končnega okraševanja oziroma oblikovanja zunanjega izgleda slaščic. Gre za proces, kjer slaščičarski mojstri uporabijo svoja znanja, spretnosti ter domišljijo za ustvarjanje inovativnih videzov slaščičarskega izdelka.

Prvi začetki dekoracije sladic povezujemo s okraševanjem tort. Peka tort ter njihova dekoracija sega v obdobje sredine 17. stoletja. Da, prav ste prebrali – 17. stoletja! Prvi začetki so povezani z evropsko aristokracijo, to je višjim slojem prebivalstva, kjer so torte krasile mize na različnih plesnih dogodkih ter zabavah plemstva. Prva dekorirana torta se sicer povezuje z obdobjem kraljevanja Elizabete I. V tem obdobju je postajala hrana vse bolj eksotična, vedno novi kulinarični podvigi pa so oblikovali prve mojstrske slaščičarske izdelke, ki so navduševali goste.

Množično dekoracijo tort sicer mnogi povezujejo s francosko slaščičarno, ki je skušala z dekoracijo tort opravičiti višjo ceno svojih izdelkov v sredini 19. stoletja. Prav Francozi pa naj bi sicer koncept dekoracije sladic vnesli tudi v širši evropski prostor, kjer se uspešno širi in nadgrajuje še danes.

Dekoriranje sladic je lahko neskončno zabavono.

Osnove dekoracij

Dekoracija sladic je v resnici enostavno opravilo, čeprav se morda na prvi pogled ne zdi tako. Za začetek boste potrebovali prave pripomočke – kakovosten nož za rezanje biskvita ter ločevanje posameznih plasti, pripomočke za ureditev ravnine, dekorirne vrečke in pripomočke za dekoracijo sladic ter modele za pripravo posameznih sladic.

Dekoracija sladic: kako in kje začeti?

Dekoracija sladic je lahko enostaven hobi ali profesionalna pot. Prav vsem pa je skupno, da je dekoracija sladic sproščeno in enostavno opravilo, če se ga le dobro lotiš. Pomembno pa je tudi usvajanje osnovnih pravil dekoriranja. Čeprav se mnogi dekoracij izogibajo, saj menijo, da za njihovo izdelavo niso primerno usposobljeni, predvsem pa, da jim manjka občutek estetike. Zavedajte se, da ni tako. Prav vsak se lahko priuči osnov in poskrbi, da sladice, ki so po okusu zagotovo že zdaj odličnega okusa, izstopajo tudi po izgledu. Konec koncev je izgled tisti, ki privablja porabnike.

Ideje, vezane na temo »dekoracija sladic«, lahko poiščete na spletu, ki vam ponuja številne videoposnetke z natančno predstavitvijo postopka s katerim boste prišli do popolnega končnega proizvoda. Ideje ponujajo tako Youtube, Instagram, Pinterest kot tudi drugi bolj in manj znani spletni portali in aplikacije. Če se zadeve ne lotite radi povsem sami, pa številne institucije (med njimi so predvsem šole, ki izobražujejo v programih slaščičar) nudijo začetne tečaje, kjer se boste dekoracij lotili pod mentorstvom usposobljenega storkovnjaka. In kdo ve, morda prav tam dobite odlično idejo, ki jo takoj preverite pri strokovnjaku.

Izbira tehnik dekoriranja za začetnike

Učenja se lotite pri enostavnih tehnikah in ne pri najzahtevnejših kot je na primer tako imenovani »frosting«, ki zahteva izkušnje in več spretnosti. Med najenostavnejše tehnike sodi pospi sladic z mletim sladkorjem ali kakavom, pri čemer lahko za lepši estetski videz oboje posipate v obliki nekega vzorca. Če pripomočkov za posebne vzorce nimate doma, lahko izredno estetski videz dobite že, če na sladico postavite vilice ter dosežete njihov obris. Enostavno lahko ustvarite tudi videz zebre, kjer kot pripomoček za ustvarjanje črt enostavno uporabite papir (lahko navadni, lahko papir za peko).

Začnite z lažjimi in nadaljujte z zahtevnejšimi tehnikami.

Med enostavne tehnike sodi tudi dekoracija s pomočjo pripomočkov za dekoracijo sladic, kjer lahko z uporabo vrečke (vanjo date poljubno kremno ali drugo mešanico) ter različnih nastavkov ustvarjate videz rož ter drugih oblik. Tehnika je uporabna tako za dekoracijo tort, kot tudi mafinov ter drugih sladkih pregreh.

Čokoladne slaščice lahko nato dodatno dekorirate tudi z oblikami iz čokolade. Zelo enostavna je priprava najrazličnejših oblik stopljene čokolade. To pripravite tako, da čokolado stopite (najlažje z segrevanja nad vodno paro) ter nato stopljeno čokolado zlijete po površini (namig: če ima ta vzorec, bo izgled še lepši) ter pustite, da se čokolada strdi. Če boste pustili, da se čokolada popolnoma strdi, jo boste lahko enostavno nalomili na želene dele. Če pa si želite natančne geometrijske oblike, pa boste te morali izrezati že med strjevanjem.  Zelo enostavno lahko izdelate tudi videz mreže, pri čemer stopljeno čokolado prenesite v dekorirno vrečko s pomočjo katere oblikujete videz mreže. Vse izdelane dekoracije sladic lahko seveda uporabite tudi na drugih vrstah slaščic, odlično izgledajo predvsem v sladicah, ki jih pripravimo v kozarcih.

Dekoracija sladic: kdaj začeti?

Vsi ljubitelji dekoracij bi enoglasno odgovorili – takoj! Šalo na stran. Dekoracija sladic postaja vse bolj priljubljen hobi številnih ljubiteljev peke. Če je nekoč veljalo, da je za lepo dekorirano torto potrebno stopiti v najdražjo slaščičarno, danes ni tako. Z vsaj malo občutki estetike, predvsem pa z vajo ter preizkušanjem različnih poti, lahko prav vsak poskrbi, da bo njegova sladica dosegla »wau efekt« na vse prisotne. Konec koncev lahko najprej samo poskusite in preverite, če morda enostavno samo premalo zaupate vase. Pogumno in uspešno dekoriranje vam želimo!