Sladice brez peke, ki vas popeljejo v sedma nebesa
Hitro pripravljene, enostavne, a vendar neverjetno okusne – to so sladice brez peke, ki jih lahko pripravi čisto vsak. So odlična izbira v trenutkih, ko enostavno nimate časa eksperimentirati z dolgotrajno pripravo in peko, ob (prepozno) najavljenih obiskih ali pa takrat, ko ste si zaželeli nekaj sladkega – tukaj in zdaj. Glavna prednost sladic, ki ne potrebujejo peke, je v njihovi hitri in enostavni pripravi, zato so primerne tudi za vse tiste, ki jim slaščičarski podvigi niso ravno najbližje. Vas zanima, kako lahko tudi v vaši kuhinji prijetno zadiši, brez da bi sploh potrebovali prižigati pečico?
Sladice brez peke so lahko tudi zdrave
Sladice brez peke združujejo številne prednosti, zaradi katerih jih ljudje zelo radi pripravljajo. Naredite jih lahko brez večjih težav že v slabe pol ure, saj so postopki krajši, poleg tega pa boste porabili veliko manj sestavin. Številni recepti za sladice brez peke vsebujejo sestavine, ki se tudi sicer znajdejo v naših kuhinjah. Imate v hladilniku nekaj smetane, v omari pa piškote, ki jih nihče ne želi jesti? Potem pa kuhalnico v roke in že kmalu bo na vaši mizi popolna sladica, ob kateri si bodo vsi oblizovali prste!
1. Kroglice so ‘in’
Preden se lotite priprave sladice brez peke, je potrebno vedeti, da te ne smejo vsebovati živil, ki morajo biti termično obdelana (jajca, moka) oziroma se ta lahko nahajajo le v tistih komponentah, ki so kuhane (različne kreme). Zelo dober nadomestek moke, ki se s pridom uporaba pri sladicah te vrste, so mleti oreščki. Ti so hkrati tudi veliko bolj zdrava izbira, zato se uporabljajo pri izdelavi zdravih sladkih pregreh brez peke. Iz njih lahko pripravite odlične energijske kroglice, ki jih pojeste pred treningom ali pa si jih privoščite po vadbi in tako nadomestite izgubljeno energijo. V kroglice brez peke lahko dodate praktično karkoli – od chia semen, arašidovega masla, limoninega soka, pa vse do ovsenih kosmičev in medu. Sladkanje brez slabe vesti? Mi rečemo da!
2. Velik da za sadje
Še eno v vrsti priljubljenih sladic, ki ne potrebujejo pečice, je tudi pecivo brez peke s sadjem. Je odlična izbira v vročih poletnih dneh, saj je sadje izredno osvežilno. Če le temu dodamo rahel biskvit iz oreščkov ali mletih piškotov, rahel mousse pa dobimo pecivo brez peke s sadjem, ki se mu nihče od gostov ne bo mogel odpovedati.
3. Ste rekli torta?
Čeprav priprava sladice brez peke ne zahteva naprednejšega slaščičarskega znanja, pa to še ne pomeni, da ni odlična izbira tudi za bolj pomembne dogodke. Ste vedeli, da lahko popolnoma brez uporabe pečice pripravite okusno torto za rojstni dan? Čokoladna torta s podlago iz mandljev, datljev, medu in kakava ter kremo iz zrelih avokadov, kakava in medu. Ste si kdaj mislili, da boste za svoj rojstni dan bili deležni torte, ki v sebi skriva nešteto zdravih in nadvse hranilnih sestavin?
4. Eksplozija okusov
In nazadnje so tu še slavne sladice v kozarčku, ki jih lahko vse pogosteje srečamo tudi v elitnih restavracijah. Najbolj znane sladice brez peke v lončku so panna cotta, mousse kreme različnih okusov, tiramisu in cheesecake v kozarčku. Vsem naštetim asom pa se odlično podajo sadni pireji, med katerimi prevladujejo jagode in gozdni sadeži.
Pecivo brez peke – albert keksi in božanska krema
Le kdo ne pozna legendarnih albert keksov, ki so se nam kar topili v ustih? Če smo jih kot otroci z največjim veseljem namakali v kakav, pa lahko danes z njihovo pomočjo ustvarite osvežilno sladico, ki bo iskrice v očeh narisala celotni družini. In to zgolj v 15 minutah, ki jim prištejete nekaj malega hlajenja. Albert keksom v plateh dodajamo izbrano kremo – mi vam svetujemo vaniljev puding, ki mu po želji dodate gozdne sadeže ali mascarpone z aromo limone – presenečeni boste, kako okusno je lahko pecivo brez peke. Albert keksi pa predstavljajo podlago za še eno sladico, ki nikoli ne bo šla iz mode – eden in edini tiramisu.
Mi pa vam razkrivamo še eno okusno pecivo brez peke – albert keksi v kombinaciji z jabolki. Okus maslenih piškotov in sočnost jabolk vas bo vrnila v otroške dni, ko vam je jabolčno pito pripravljala vaša babica.
Kislo – sladko: višnjeve rezine z belo čokolado
To pecivo brez peke s sadjem se lahko pohvali z zmagovalno kombinacijo nežno sladke bele čokolade in kislih višenj z močnim karakterjem. Z njihovo pomočjo boste brez težav navdušili tudi zahtevnejše gurmane, ki jih najpogosteje prepriča svežina rezin in poezija skladnih okusov. Recept? Ja, chef!
Recept
Sestavine
Mousse bele čokolade: 140 ml mleka, 8 g mlete želatine, 350 g bele čokolade, 250 ml sladke smetane
Podlaga za pecivo brez peke: albert keksi
Višnjev nadev: 600 ml vode, 150 g pšeničnega zdroba, 180 g sladkorja, 500 g višenj iz kompota
Postopek priprave sladice brez peke
Na pekač položimo maslene piškote in nato pripravimo višnjev nadev. V loncu zavremo vodo, ji dodamo pšenični zdrob in kuhamo 3 minute. Nato dodamo višnje in sladkor ter kuhamo še 2 minuti. Še vroč višnjev nadev prelijemo preko maslenih piškotov.
Po navodilih na vrečki pripravimo želatino. Nato nad soparo stopimo čokolado in stepemo smetano. V kozici segrejemo mleko in raztopimo želatino. Mešanico vlijemo k čokoladi in mešamo do gladke zmesi. Tej z lopatko nežno dodamo stepeno smetano. Mousse vlijete preko ohlajenega višnjevega nadeva, ga dobro ohladite in postrežete.
Mi pa vam za konec želimo le še dober tek!