Drobno pecivo iz beljakov je preprost in okusen način, kako izkoristiti presežke beljakov

Drobno pecivo iz beljakov je preprost in okusen način, kako izkoristiti presežke beljakov

Drobno pecivo iz beljakov je odlična ideja, kako jih porabiti. Ko pripravljamo jedi, pogosto uporabljamo samo rumenjake, pri čemer beljaki ostanejo neporabljeni in se zavoljo kratkega roka trajanja pogosto zavržejo. Toda beljaki so odličen vir beljakovin in hranil, ki jih lahko uporabimo v številnih jedeh, med drugim tudi v sladkih pecivih. Drobno pecivo iz beljakov je odličen način za izkoriščanje presežkov beljakov.

Tovrstno sladko pecivo je znano po tem, da je lahko, puhasto in brez glutena, saj ne vsebuje moke. Namesto tega temelji na beljakih, sladkorju in drugih sestavinah, ki mu dajejo okus in teksturo. V tem članku vam bomo predstavili osnovni recept za pecivo iz beljakov, pa tudi tri različice, ki jih lahko pripravite doma. Poleg tega bomo delili tudi nekaj nasvetov, kako ohraniti svežino in konsistenco drobnega peciva, ter ideje za kreativno uporabo presežkov beljakov. Pripravite se, da boste z našim receptom za pecivo iz beljakov izkoristili te dragocene sestavine na okusen način!

Kaj so beljaki in zakaj je drobno pecivo iz beljakov odlična izbira za uporabo presežkov beljakov?

Beljak je sestavni del jajca, ki vsebuje veliko količino beljakovin in je bistvenega pomena za številne procese v telesu. Medtem, ko se rumenjaki pogosto uporabljajo v kulinariki, beljak pri tem ostane neporabljen. Vendar pa lahko uporaba beljakov pri kuhanju prinaša številne koristi za naše zdravje. Drobno pecivo iz beljakov je odlična izbira za uporabo presežkov beljakov, saj pomaga zmanjšati količino hrane, ki jo zavržemo. Drobno pecivo iz beljakov je narejeno s sladkorjem, ki se stepa z beljaki, namesto iz moke, kar pomeni, da je popolnoma brez glutena. To je še posebej koristno za ljudi, ki imajo celiakijo ali intoleranco na gluten.

drobno pecivo iz beljakov

Poleg tega je tovrstno pecivo iz beljakov lahko in puhasto, kar pomeni, da je manj kalorično od drugih sladic, vendar še vedno zadovoljivo. Beljakovine v drobnem pecivu iz beljakov so prav tako koristne za telo, saj pomagajo pri gradnji mišic in vzdrževanju zdrave telesne mase.

Drobno pecivo iz beljakov: osnovni recept

Osnovni recept za drobno pecivo iz beljakov je enostaven in vključuje le nekaj sestavin.

Potrebujete:

 • 4 beljake,
 • 1 skodelico sladkorja in
 • 1 čajno žličko vanilijevega ekstrakta.
 • Poleg tega lahko dodate tudi žlico limoninega soka ali žlico koruznega škroba, ki bo pomagal ohranjati strukturo drobnega peciva.

Najprej si pripravite pekač, ki ga obložite s peki papirjem. Nato beljake z električnim mešalnikom stepite do trdega in postopoma dodajate sladkor ter vaniljev ekstrakt. Mešajte, dokler ne dobite čvrste mase. Z žlico ali brizgalno vrečko za dekoriranje naredite majhne kupčke drobnega peciva na pripravljenem pekaču in pazite, da med njimi pustite dovolj prostora, saj se drobno pecivo med peko nekoliko razširi.

Pečico segrejte na 120°C in pecite drobno pecivo približno eno uro in pol, dokler ne postane hrustljavo na zunanji strani ter mehko in puhasto v notranjosti. Ko je pecivo pečeno, ga vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi na sobni temperaturi.

Osnovni recept za drobno pecivo iz beljakov je odlična osnova za ustvarjanje različnih vrst drobnega peciva. Poskusite dodati kakav v prahu za čokoladni okus ali nasekljane oreščke za dodatno hrustljavost. Uporabite lahko tudi različne oblike brizgalnih vrečk, da ustvarite zanimive oblike.

Tri različice drobnega peciva iz beljakov: mandljeve kapljice, kokosove kroglice, in meringue piškoti

Drobno pecivo iz beljakov je odličen način za uporabo presežkov beljakov in ga je enostavno pripraviti. Osnovni recept smo že predstavili, zdaj pa se bomo osredotočili na tri različice drobnega peciva iz beljakov: mandljeve kapljice, kokosove kroglice in meringue piškote.

Mandljeve kroglice – drobno pecivo iz beljakov

Mandljeve kapljice so slastne in hrustljave z noto mandljevega okusa.

Sestavine:

 • 4 beljaki,
 • 1 skodelica mletega sladkorja,
 • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta in
 • 2 skodelici mletih mandljev.

Beljake stepete do trdega in nato dodate sladkor ter vaniljev ekstrakt. Mešajte, dokler ne dobite gladke mase. Nato dodajte mlete mandlje in nežno premešajte. Oblikujte majhne kapljice na pripravljenem pekaču in pecite na 150°C približno 20 minut.

Kokosove kroglice

Kokosove kroglice so puhaste in nežne, z okusom po kokosu.

Sestavine:

 • 4 beljaki,
 • 1 skodelica sladkorja,
 • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta,
 • 2 skodelici kokosove moke in
 • ščepec soli.

Beljake stepete do trdega, nato dodate sladkor, vanilijev ekstrakt, kokosovo moko in sol ter nežno premešajte. Oblikujte majhne kroglice na pripravljenem pekaču in pecite na 150°C približno 25 minut.

drobno pecivo iz beljakov

Meringue piškoti

Meringue piškoti so lahkotni in puhasti, z zlato hrustljavo skorjo.

Potrebujete:

 • 4 beljake,
 • 1 skodelico sladkorja,
 • 1 čajno žličko vanilijevega ekstrakta in
 • ščepec soli.

Beljake stepete do trdega, nato dodate sladkor, vaniljev ekstrakt in sol ter mešate, dokler ne dobite gladke mase. Z žlico ali brizgalno vrečko naredite majhne piškote na pripravljenem pekaču in pecite na 120°C približno 1 uro in pol.

Te tri različice drobnega peciva iz beljakov so enostavne za pripravo, okusne in zdrave. Uporabite svojo kreativnost in eksperimentirajte z različnimi okusi, kot so limonin sok, kakav v prahu ali sadje. Drobno pecivo iz beljakov je lahko, puhasto in brez glutena, zato je odlična izbira za vse, ki želijo uživati v sladicah brez slabe vesti.

Nasveti za shranjevanje in uporabo drobnega peciva iz beljakov

Drobno pecivo iz beljakov je odlična sladica, ki jo lahko uporabite kot prigrizek, dodatek k čaju ali kot sladico po obroku. Vendar pa se lahko vprašanje ohranjanja svežine in konsistence pri shranjevanju drobnega peciva iz beljakov postavi kot izziv. Da bi ohranili svežino in konsistenco drobnega peciva iz beljakov, jih lahko hranite v zaprti posodi ali plastični vrečki na hladnem in suhem mestu. Priporočljivo je, da jih ne hranite v hladilniku, saj lahko vlaga v hladilniku povzroči, da postanejo mehki ali žilasti.

Ko pa se vam zgodi, da imate presežke drobnega peciva iz beljakov, pa obstajajo tudi kreativne ideje za porabo ostankov. Ena od možnosti je, da jih uporabite kot dekoracijo za torto, ali kot hrustljav dodatek k sladoledu, ali pa jih uporabite kot bazo za drobno pecivo z različnimi dodatki, kot so čokolada, oreščki in sadje.